Sestava: Kalivoda - Soukup R., Holoubek (40´Soukup T.), Karfík, Hlůže Z. - Kučera, Vosáhlo M., Kubát, Vosáhlo J. - Kubín (82´Hromádka), Hlůže (75´Kříž)

Branky: Vosáhlo J., Kubín, Vosáhlo M.

V sobotu 24.8. vstoupila TJ Sokol Dobrovíz prvním zápasem proti Rapidu Psáry do nové sezóny Okresního přeboru 2013-2014. Za krásného letního počasí se sešla poněkud obměněná sestava oproti loňskému ročníku. Odešel tvůrce zálohy A. Šafránek, v obraně chyběly opory T. Kolský s P. Krásou a hostování ukončili hráči Bajar a Ouřada. Do obrany se vrátil L. Holoubek, v záloze nastoupil opět J. Kučera a po boku J. Vosáhla se znovu objevil je ho bratr M. Vosáhlo. Lavička náhradníků doznala změn v podobě staronových hráčů.

Utkání začalo opatrně z obou stran a hra se odehrávala ve středu hřiště. Soupeř poprvé zahrozil ve 4. minutě, když první nebezpečná střela letěla těsně vedle pravé tyče naší brány. Na to hráči Dobrovíze odpověděli několika povedenými kombinacemi, ale bohužel bez větší šance. 11. minuta přinesla zaváhání našeho gólmana M.Kalivody, který při obranném odkopu nastřelil vlastního spoluhráče a soupeř se tak celkem snadno dostal k balónu a rychlou přízemní střelou k pravé tyči dostal hosty do vedení 0:1. Už to vypadalo, že se opakuje scénář z loňského jara, kdy jsme po nadějném úvodu inkasovali a vlastními chybami se dostávali pod tlak. Až v 17. minutě jsme po velmi pěkné akci dostali míč až do soupeřova velkého vápna, J. Hlůže u zadní čáry zabojoval a našel volného J. Vosáhla, který krásnou střelou křížem nekompromisně vyrovnal na 1:1. Od té doby jsme začali hrát pohledný fotbal a zvyšující se sebevědomí přineslo i na hráčích viditelnou radost ze hry. Ve 27. minutě po několika přihrávkách ve středu hřiště se dostal míč ke Kubínovi, který překvapil soupeřova gólmana a všechny přihlížející výstavním obloučkem pod břevno skoro z poloviny hřiště a dostal hráče Dobrovíze do vedení 2:1. V tu chvíli byli naši hráči při chuti, ve 33. minutě chyboval gólman hostů, když neudržel balón a J. Vosáhlo jen těsně minul tyč soupeřovy brány. Přes několik ostrých zákroků a po jedné žluté kartě na obou stranách v závěru prvního poločasu jsme vedení udrželi.

Od počátku druhého poločasu nás soupeř mírně přehrával. Nebyli jsme schopni podržet delší dobu balón, chybovali jsme v přihrávkách a nevytvořili jsme si žádnou gólovou situaci. To přineslo v 53.minutě velkou šanci hostů, kterou nádherným zákrokem zlikvidoval brankář M. Kalivoda a tím, že vyrazil střelu na roh, odvrátil jasné vyrovnání. Po této akci jsme srovnali se soupeřem krok a vrátili se k lepší hře. Z toho v 63. minutě vzešla šance Kubína, který jen těsně minul. V 69.minutě následoval rychlý přímočarý útok po pravé straně hřiště, kde všem utekl M. Vosáhlo a prudkou přesně umístěnou ranou prostřelil brankáře hostů na 3:1. Do 83. minuty jsme měli hru pod kontrolou, než přišla náhodná akce hostujících a po tečované střele z dálky zapadl míč do naší brány na 3:2. Přes závěrečnou snahu hostů, která už větší šanci nepřinesla, jsme velmi důležitou výhru udrželi.

Všichni hráči včetně střídajících si zaslouží pochvalu a to nejen za přístup k zápasu ale i za bojovnost. Zápas předcházela obava, jakým způsobem zahájíme novou sezonu proti silnějšímu soupeři ze 3. místa loňské tabulky. Výhra přinesla radost všem, i těm kteří v tříbodový zisk nevěřili. Utkání naznačilo, že mužstvo má svoji kvalitu a po návratu T. Kolského a uzdravujícího se P. Krásy bude výkon ještě posílen.

Zápas se dobře hodnotil i trenérovi J. Rákosovi, který si po delší době užil pocit z vítězství v mistrovském zápase.

Tomáš Benáčan